Przepis na Oleolux ( gładkie smarowidło )

 Przepis na Oleolux

Oleolux - to specjalne, gładkie smarowidło stworzone przez dr Budwig, które też warto znać. Do jego produkcji potrzebny jest:

- olej lniany (około 125 ml)

- średnia cebula,

- 250 g oleju kokosowego

- 10 ząbków czosnku

Zaczynamy od wstawienia do zamrażalnika oleju lnianego w misce. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek. Cebulkę siekamy i wrzucamy do rondla razem z olejem kokosowym. Co ważne! Nie smażymy, a podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy się zarumieni, wrzucamy gotowe ząbki czosnku i grzejemy przez kilka minut (do zarumienienia).


Następnie ściągamy rondel z ognia i dajemy mieszance chwilę na ostygnięcie. Wyjmujemy z zamrażalnika naczynie z olejem lnianym i przez drobne sito przelewamy do niego ogrzane składniki. Trzeba uważać, by nic poza płynem nie dostało się do szykowanego smarowidła. Kiedy już mamy całość przelaną, mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Można ją wlać do wcześniej wygotowanych słoików (nakrętki również muszą być wysterylizowane). Oleolux można spokojnie trzymać w lodówce.

Zdrowie - Hormony Radości