Przepisy na pastę Budwigową
Znając już podstawowe zasady, założenia, a także błędy, jakich należy się wystrzegać, można przejść do jednego z najważniejszych punktów – czyli jaki jest przepis na pastę budwigową. W internecie można znaleźć najróżniejsze sposoby jej przyrządzania, jednak w każdym z nich można zauważyć, że najważniejszym i stałym składnikami jest:
olej lniany (6-8 łyżek dla osób, które stosują dietę terapeutycznie, 2-4 dla tych, którzy wybrali dietę Budwig profilaktycznie lub przy lżejszych schorzeniach),
chudy twaróg - około 12,5 dag,
porcja jogurtu naturalnego lub kefiru ta ilość jest uzależniona od tego, jaką gęstość pasty chcemy uzyskać.
Niektórzy dodają do pasty dozwolone suszone lub świeże zioła, sól, czosnek, pieprz czy orzechy. Inni zaś, którzy wolą ją na słodko, mogą do mieszanki dorzucić owoce (suszone, jak i świeże), miód czy cynamon.
Zaczynamy od miksowania oleju z nabiałem (przez około pięć minut), dorzucając stopniowo składniki. Całość powinniśmy miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną pastę należy trzymać w lodówce.