Żaden stolec nie pachnie przyjemnie. Wiesz, dlaczego tak jest?
Stolec oprócz wody (która stanowi 75% stolca) składa się on w 25% z odpadów.
Z tych 25% składników stałych 30% stanowią bakterie. Jelito grube jest miejscem bytowania ogromnej liczby drobnoustrojów (około 1,5-2 kg). Te fermentują pozostałości po pożywieniu, których nasz organizm nie potrzebuje i stara się ich pozbyć. Naturalnym skutkiem fermentacji bakteryjnej są gazy i nieprzyjemny zapach.
Reszta składników stałych znajdujących się w kupie to związki nieorganiczne (głównie wapń, fosforany), ciała tłuszczowe, niestrawione części pokarmów (głównie celuloza), trudniej strawne białko roślinne i złuszczający się naskórek nabłonka jelitowego.
Jeżeli produkty przemian znajdują się zbyt długo w przewodzie pokarmowym (np. podczas zaparć), stolec może mieć wyjątkowo cuchnący zapach i może to świadczyć o nieprawidłowościach w procesie przesuwania się lub formowania stolca, kału. Wtedy lepiej wybrać się do lekarza.