DIETA BUDWIGOWA

Po co powstała dieta budwigowa i jaki wpływ na jej skuteczność ma dobry olej lniany,

( Uwaga! bo nie każdy olej lniany nadaje się do diety budwigowej! )



Cel powstania diety dr Budwig? (Chemiczka)

Doktor Johanna Budwig nie tylko opracowała dietę, ale też mogła obserwować efekty leczenia pacjentów z nowotworami, chorobami serca lub cukrzycą.


Chemiczka twierdziła, że po 3 miesiącach stosowania jej diety wszyscy kuracjusze lepiej się czuli. Przez ten czas u niektórych z nich guzy się zmniejszyły, u innych: zniknęły


Dieta dr Budwig ma wielu fanów. Mimo to brak jest dowodów naukowych, że pomaga w walce z rakiem. Inaczej rzecz ma się z kwasami tłuszczowymi omega-3.


Omega-3 - potwierdzony wpływ na nasze zdrowie

Kwasy tłuszczowe omega-3 są dobrze przebadanym składnikiem diety. Analizy potwierdzają ich możliwe działanie przeciwnowotworowe (w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty). 


Są silne dowody naukowe, że spożycie omega-3:

- wiąże się z obniżeniem poziomu trójglicerydów we krwi 

- zmniejsza ryzyko pierwotnych i wtórnych zawałów serca

- spowalnia starzenie się komórek 

- może zmniejszać ryzyko chorób serca




Dieta budwigowa - podstawą jest pasta budwigowa

W diecie dr Budwig podstawą jest miks oleju lnianego z białym, chudym serem, tzw. pasta budwigowa. W tej postaci nasz organizm przyswaja go najlepiej. 


Jak już wiemy, choć olej lniany jest jednym z podstawowych elementów diety dr Budwig, to najistotniejsza jest specjalna mieszanka, w której występuje w duecie z chudym twarogiem. Oba te produkty są wykorzystywane do stworzenia specjalnej pasty.


Posiada ona formę emulsji, więc doskonale się wchłania, szczególnie dwa składniki – cysteina i kwas Omega 3.



Wielu ludzi, których zainteresował temat diety dr Budwig, popełnia jeden podstawowy błąd – traktują pastę jako samodzielne danie. Tymczasem jest to dodatek lub baza dla wielu różnych posiłków, które można spożywać na co dzień! Pasta budwigowa jest podstawą tej diety i głównym elementem leczniczym, dzięki któremu można skutecznie walczyć z wieloma schorzeniami. Można ją jednak łączyć z ziołami, przyprawami czy chociażby płatkami zbóż.


Przepisy na pastę Budwigową

Znając już podstawowe zasady, założenia, a także błędy, jakich należy się wystrzegać, można przejść do jednego z najważniejszych punktów – czyli jaki jest przepis na pastę budwigową. W internecie można znaleźć najróżniejsze sposoby jej przyrządzania, jednak w każdym z nich można zauważyć, że najważniejszym i stałym składnikami jest:


olej lniany (6-8 łyżek dla osób, które stosują dietę terapeutycznie, 2-4 dla tych, którzy wybrali dietę Budwig profilaktycznie lub przy lżejszych schorzeniach),

chudy twaróg - około 12,5 dag,

porcja jogurtu naturalnego lub kefiru ta ilość jest uzależniona od tego, jaką gęstość pasty chcemy uzyskać.

Niektórzy dodają do pasty dozwolone suszone lub świeże zioła, sól, czosnek, pieprz czy orzechy. Inni zaś, którzy wolą ją na słodko, mogą do mieszanki dorzucić owoce (suszone, jak i świeże), miód czy cynamon.


Zaczynamy od miksowania oleju z nabiałem (przez około pięć minut), dorzucając stopniowo składniki. Całość powinniśmy miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną pastę należy trzymać w lodówce.


Przepis na Oleolux

Oleolux - to specjalne, gładkie smarowidło stworzone przez dr Budwig, które też warto znać. Do jego produkcji potrzebny jest:


olej lniany (około 125 ml)

średnia cebula,

250 g oleju kokosowego

10 ząbków czosnku

Zaczynamy od wstawienia do zamrażalnika oleju lnianego w misce. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek. Cebulkę siekamy i wrzucamy do rondla razem z olejem kokosowym. Co ważne! Nie smażymy, a podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy się zarumieni, wrzucamy gotowe ząbki czosnku i grzejemy przez kilka minut (do zarumienienia).


Następnie ściągamy rondel z ognia i dajemy mieszance chwilę na ostygnięcie. Wyjmujemy z zamrażalnika naczynie z olejem lnianym i przez drobne sito przelewamy do niego ogrzane składniki. Trzeba uważać, by nic poza płynem nie dostało się do szykowanego smarowidła. Kiedy już mamy całość przelaną, mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Można ją wlać do wcześniej wygotowanych słoików (nakrętki również muszą być wysterylizowane). Oleolux można spokojnie trzymać w lodówce.


Chemiczka zalecała również, aby spożywać:

owoce: suszone i surowe oraz w postaci soków (w tym z kapusty kiszonej, marchwi, papai czy ananasa)

warzywa - gotowane i surowe

błonnik

siemię lniane

kaszę gryczaną i jaglaną

płatki owsiane

drożdże piekarskie

miody

olej kokosowy

ryby morskie (tłuste)

Jej dieta nie uwzględnia: cukru, wędlin, olejów rafinowanych, jaj i tłuszczów zwierzęcych, a więc masła, a także margaryny. Dr Budwig kazała unikać: białego pieczywa, mąki, makaronów i ryżu oraz dań smażonych.


Nieprzypadkowo w diecie dr Budwig znajduje się także alkohol - wytrawny szampan i wino. Ma on wzmacniać działanie innych składników diety i dodawać energii.


Ważna jest także jakość wszystkich składników w diecie budwigowej. Ta olejowo-białkowa i roślinna dieta bazuje na nieprzetworzonej, nierafinowanej, ekologicznej żywności.


Niemal przy każdej zmianie trybu żywienia, mogą zdarzyć się różne błędy. Dieta Budwig, jako żywienie prozdrowotne, ma pewne nienaruszalne zasady, dzięki którym można skutecznie zawalczyć o zdrowie. Wiadome jest, że każdy uczy się na swoich błędach. Jednak dla wygody osób, które dopiero zaczynają przygodę z modelem żywienia według dr Budwig, wymieniamy najczęściej popełniane:



Przyjmowanie syntetycznych witamin, nienaturalnych kosmetyków, spożywanie przetworzonych potraw – Dieta Budwig ma za zadanie wyeliminowanie wielu substancji chemicznych z naszego życia. Stosując sztuczne kosmetyki, a także żywność z produkcji przemysłowej nie odniesiemy żadnych korzystnych efektów, gdyż organizm zawsze będzie wystawiony na oddziaływanie szkodliwej chemii, jak antybiotyki czy konserwanty, które są odpowiedzialne za wiele chorób cywilizacyjnych,

Luźne traktowanie podstawowych zasad – jak w przypadku każdej diety, jeśli często będziemy robili sobie odstępstwa, nie można liczyć na skuteczne jej działanie. Dlatego też należy trzymać się ściśle głównych założeń tego sposobu żywienia,

Negatywne nastawienie do diety – jak wiadomo, wiara w działanie określonej terapii to podstawa. Nawet leczenie, które daje znakomite efekty, jeśli nie jest podparte wiarą pacjenta, nie przyniesie pozytywnych efektów. Dieta więc powinna być stosowana przy zgodzie osoby, która ma żyć według jej zasad. Warto się też wcześniej do niej przygotować.

Zaniedbanie psychiki i duchowości – higiena, zarówno fizyczna, jak i psychiczna jest szczególnie ważna. Dlatego też pacjent powinien znaleźć zawsze czas i miejsce na relaks i rozładowanie stresu. Nie mniej ważna jest też sfera duchowa – niezależnie od wyznania czy przekonań, warto poświęcić chwilę wewnętrznemu „ja”.



Jaki olej lniany najlepszy do diety dr Budwig? Na te 4 rzeczy zwróć uwagę



Tak, jak inne składniki diety dr Budwig, olej lniany, którego chcesz użyć, musi być jak najlepszej jakości. Sprawdź, czy jest: 


nierafinowany

nieoczyszczony

tłoczony na zimno i świeżo

w odpowiednim opakowaniu - w ciemnej butelce z grubego szkła

Tylko taki olej lniany zachowa właściwości odżywcze i delikatne kwasy tłuszczowe nienasycone w niezmienionym stanie.


Dieta dr Budwig - przykładowy jadłospis

Na pierwszy rzut oka dieta budwigowa wydaje się bardzo monotonna i restrykcyjna. Jak można ją jednak urozmaicić tak, żeby jedzenie było wspaniałą przyjemnością. Są pewne zasady i składniki, których należy się trzymać, jednak nawet ten sposób żywienia nie musi być nudny. Poniżej podajemy przykładowy jadłospis.


7:00 – Dzień warto zacząć od szklanki kiszonki z kapusty kiszonej. To doskonałe źródło witaminy C i B, a także pozytywnych dla organizmu bakterii. Posiada także mnóstwo innych mikro i makroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Jest to doskonały start na cały dzień.


8:00 – Jako właściwe śniadanie, można zjeść gotowane płatki owsiane lub kaszę bezglutenową z dodatkiem pasty i siemienia lnianego. Ci, którzy chcą cieszyć się bogatszym smakiem, mogą dorzucić do takiego dania jeden z dozwolonych dodatków (jak suszone owoce czy zioła). Można też zaparzyć sobie herbatę – czarną, owocową, zieloną, tu jest niemal pełna dowolność.


10:00 – Jeszcze przed południem, można się skusić na szklankę soku z marchwi lub innych dozwolonych warzyw.


12:15 – Dobra przystawka to podstawa. W ramach zaostrzenia apetytu można zjeść surówkę z dressingiem wykonanym z pasty budwigowej. Oprócz dopuszczalnych przypraw dozwolone jest całe bogactwo ziół, zarówno tych doniczkowych, jak i ogrodowych, które mogą w takiej surówce się znaleźć.


12:30 – Pora na główny posiłek dnia – może to być na przykład gotowany na wolnym ogniu krem z marchewek, selera, cebuli i pomidorów. Obowiązkowym składnikiem jest też olej lniany, którego dodajemy łyżeczkę już na talerz podawanej zupy. Dla zachowania elementów odżywczych ważne jest, by warzyw nie obierać, a wyszorować. Na talerzu również dodajemy niewielką szczyptę soli ziołowej. Na deser może być krem owocowy lub cała pomarańcza.


15:00 – By wzmocnić siły witalne, o tej porze pijemy sok regeneracyjny z ananasa lub winogron z dodatkiem łyżki zmielonego siemienia lnianego.


15:30 – Jako że zależy nam na oczyszczeniu organizmu z toksyn, o tej godzinie należy wypić sok detoksykacyjny z wiśni, borówek lub z papai, również z łyżką świeżo zmielonego siemienia lnianego.


18:00 – Teraz można napić się jeszcze zielonej lub owocowej herbaty (nie czarnej).


18:30 – Na kolację doskonałym pomysłem będą gotowane w bulionie z warzyw płatki owsiane. Przyprawiamy je według uznania, dodajemy Oleolux i łyżeczkę drożdży liofilizowanych.


20:30 – Czas zakończyć dzień z drobną celebracją – lampka czerwonego, wytrawnego wina będzie do tego idealna.

Zdrowie - Hormony Radości